V súvislosti s tým, že Cirkevný zbor (CZ) ECAV na Slovensku Bratislava 15. februára 2013 ukončil svoju činnosť, nájdete aktuálne informácie na webových stránkach nástupníckych zborov:
CZ ECAV na Slovensku Bratislava DÚBRAVKA (www.ecavdubravka.sk, www.facebook.com/ecavdubravka/)
CZ ECAV na Slovensku Bratislava LEGIONÁRSKA (www.legionarska.sk, www.facebook.com/ecavlegionarska/)
CZ ECAV na Slovensku Bratislava STARÉ MESTO (www.velkykostol.sk, www.facebook.com/ECAVKonventna)
Táto stránka (www.ecavba.sk) obsahuje iba archívne dokumenty. Ďakujeme za porozumenie.
UPC MOSTY: Víkendovka v Prahe 1.-4. máj 2008

Pohoda, dobrá nálada, príjemné chvíle s Bohom, s priateľmi v meste, ktoré dýcha históriou, žije turistami a odkrýva miesta, ktoré sú nám známe z dobrých českých filmov. Takéto spomienky vo mne zanechala víkendovka Univerzitného pastoračného centra Mosty v Prahe, 1-4. mája 2008.
Témou tohto víkendu bol „Normálny život“ s dvomi podtémami. Nad prvou z nich sme sa zamýšľali v piatok večer, keď nás Martin Balko uistil, že „Je normálne prežívať pokoj“. Snažili sme si pomenovať, aký je to normálny a nenormálny život, zároveň sme sa rozprávali, ako v živote nachádzame pokoj a čo robíme preto, aby sme ho nestratili. Zhodli sme sa na tom, že je normálne, že pokoj, okrem zakotvenia v Bohu nachádzame aj v záľubách, športe, v prírode, ktoré sú nám dané. Na Ježišovom živote sme si všímali, že aj On mal svoj čas na samotu, relax, modlitbu. Druhú podtému „Je normálne za niečím ísť“ nám v sobotu doobeda priblížil Andy Adamuščin. V skupinkách sme sa rozprávali o tom, čo sú pre nás normálne ciele, aké sú nenormálne ciele, čo robíme pre to, aby sme dosiahli tie svoje, či sme s tým spokojní a nakoniec, k čomu nás majú doviesť. Bolo povzbudzujúce uvedomiť si, že je normálne mať v živote ciele, či už krátkodobé alebo dlhodobé a ísť za nimi, ale aj to, že nás majú viesť k spokojnosti v živote a nie nás zničiť. To znamená, že si máme dať také ciele, ktoré nás naplnia a na to máme použiť svoje dary od Boha, ktoré v sebe máme. Pán Boh od nás nechce pasivitu, práve naopak. Chce požehnať našu aktivitu, ktorá je prospešná nielen nám, ale aj ľuďom okolo nás, tomuto svetu. Téma „Normálny život“ bola pre nás veľmi aktuálna, keďže sa každý z nás učí žiť na tejto zemi podľa Božích princípov a túži po normálnom, pokojnom a šťastnom živote.
Nakoľko sa táto víkendovka konala v stovežatej Prahe, normálne bolo aj to, že sme vyšli do ulíc a spoločne objavovali krásne miesta, ktoré toto mesto ponúka. Staroměstská radnica s orlojom, kde sa vždy o celej hodine zhromaždili zástupy turistov, Karlov most, kde človek asi nikdy nie je sám, židovský Josefov, Hradčany, Vyšehrad, Petřinská rozhledna, Betlehemská kaplnka. To boli miesta, ktoré sme navštívili a popri tom si užívali, že môžeme byť spolu, vychutnávali si prítomnosť priateľov a uvedomovali silu spoločenstva. Pekným bonusom bola nočná Praha a polnočné neplánované stretnutie s dievčatami z Bratislavského lýcea na Staroměstskom náměstí.
Štyri dni, ktoré prežije 15 mladých ľudí spolu, môžu mať rôzny obsah. Ale som presvedčená, že obsah tohto predĺženého víkendu nás nielen zblížil, ale taktiež posunul o čosi ďalej ako spoločenstvo, aj ako jednotlivcov.
foto0 foto1 foto2 foto3 foto4 foto5 foto6 foto7 foto8 foto9 foto10 foto11 foto12 foto13 foto14 foto15 foto16 foto17 foto18 foto19 foto20 foto21 foto22 foto23
Lenka Molitorisová
Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi augsburgského vyznania v Bratislave, 2005 - 2012

Webstránku Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku nájdete tu.